"KÖVSƏR" müsəlman qadının web səhifəsi
 
Ana səhifə     Haqqımızda                 
 
İSLAM VƏ QADIN
 
     Quranda qadın
 
     Hədisdə qadın
 
     Tarixdə qadın
 
 
QADIN HÜQUQU
 
     İslam fiqhində
 
     Qanunvericilikdə
 
     Digər dinlərdə
 
 
AİLƏ OCAĞI
 
     Uğurlu nikah
 
     Kişi və qadın
 
     Gəlin-qaynana
 
 
ANALAR BİLMƏLİ
 
     Hamiləlik dövrü
 
     Uşaq sağlamlığı
 
     Uşaq tərbiyəsi
 
 
BAXIMLI QADIN
 
     Gözəllik
 
     Sağlamlıq
 
     Hicab geyimləri
 
 
EVDARLIQ
 
     Əl işləri
 
     1001 məsləhət
 
     Kulinariya məktəbi
 
 
MÜXTƏLİF
 
     Ədəbiyyat
 
     Bizim qələm
 
     Dualar - video
 
     Əlamətdar günlər
 
 
ÇOX OXUNANLAR







Quranda adı çəkilən qadınlar
Qadının yaradılışı
Quran baxımından müddətli əqd
Quranda iman və nifaq
Kənizlərlə evlilik
Qadınları döymək olarmı???
Bəzi Peyğəmbər (s) qadınlarının məzəmməti
Məhrəmlərlə evlənməyin haram olunması
Kövsər - Peyğəmbər yadigarı
Mömin və kafir qadınlardan nümunələr
 

Xəbərlər
Restoran və kafelərdə qidalanmağın təhlükəsi açıqlandı

Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.


Restoran və kaferlərdə tez-tez yemək yeyən insanlar daha çox kimyəvi maddələrin təsirinə məruz qalır.

Oxu.Az xəbər verir ki, belə bir nəticəyə ABŞ-ın Corc Vaşinqton universitetinin alimləri gəlib.

Araşdırmanın nəticələri “Environment International” jurnalında dərc olunub.

Tədqiqat qrupunun üzvü Ama Zotanın sözlərinə görə, evdə bişməyən qidanın tərkibində daha çox ftalatlar olur.

Ftalat tipli sintetik polimerlərdən müxtəlif qab-qacaqlar, oyuncaqlar, tibb avadanlıqlarının (qanın köçürülmə sistemi) hazırlanmasında plastifikator kimi, həmçinin lak, parfyumeriya, həşəratlara qarşı repellentlər istehsalında istifadə edilir.

Adı çəkilən kimyəvi maddələr duz və ftalat turşusunun efirlərindən ibarət olub, insan orqanizmində hormonların fəaliyyətində pozuntular yaradır və müxtəlif xəstəliklərin meydana gəlməsinə səbəb olur.

Zota və həmkarları araşdırma zamanı Əhalinin sağlamlığının və qidalanmasının milli araşdırma mərkəzinin (ABŞ) 2005-2014-cü illər ərzində topladığı materiallardan istifadə edib. Sorğuda 10 mindən çox insana son günlər ərzində harada, nə yedikləri sualı verilib. Respondentlərin 60 faizindən çoxu evdə yemədiklərini bildirib.

Bundan sonra mütəxəssislər insanların qəbul etdiyi qidalarla, orqanizmdə olan ftalat miqdarını müqayisə edib. Müəyyən edilib ki, evdə qidalanan insanlarla müqayisədə tez-tez kafe və restoranlarda yemək yeyən insanların orqanizmində ftalat miqdarı 35 faiz çox olub.

“Hamilə qadınlar, uşaqlar və yeniyetmələr hormonların fəaliyyətini pozan kimyəvi maddələrin toksik təsirlərinə daha həssasdır. Ona görə onların təsirini məhdudlaşdırmağın yolunu tapmaq lazımdır” deyə tədqiqat qrupunun rəhbəri bildirib.

Ftalatlar restoran və kafelərdə geniş istifadə olunan əşyaların o cümlədən, əlcəklərin, yemək konteynerlərinin, müxtəlif mətbəx texnikasının tərkibində olur.
 


Xəbər arxivi
<< 2018 >>
<< Avqust >>
B.e Ç.a Ç C.a C Ş B
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 

Konvertor

 
 
facebook.com twitter.com instagram.com telegram.com youtube.com linkedin.com